Dikkat ettiniz mi: Etrafımızdaki akıllı cihazların sayısı ne kadar da arttı. Cep telefonlarımız artık sadece iletişim sağlamakla kalmıyor, müzik çalıyor, fotoğraf, video çekiyor, bilgilerimizi saklıyor. Çamaşır makinalarımız bile akıllı artık. Kendi bilgisayarlarını barındırıyorlar. Çevremizdeki cihazlara bir bakarsak artık birçoğunun tamamen olmasa da elektronik birimler barındırdığını görürüz:
– Kişisel bilgisayar
– Yazıcı
– Tarayıcı (Scanner)
– Hesap makinesi
– Cep telefonu
– Cep bilgisayarı
– Televizyon
– Video kamera
– DVD oynatıcı
– CD çalar
– Alarmlı Saat
– Fotograf Makinesi
– Hırsız alarmı-
– Mikrodalga fırın
– Bulaşık makinesi
– Buzdolabı-
– Mutfak robotu
– Çamaşır makinesi
– Tansiyon ölçme cihazı
– Elektronik oyuncaklar
Bu liste daha da uzatılabilir. Listedeki bütün cihazların içinde birer bilgisayar lar var dersek çok da yanlış bir şey söylemiş olmayız. Hepsinin içine “gömülmüş” bilgisayarlar var. Gömülü sistemler tabiri de buradan geliyor zaten.
“Gömülü sistem” herhangi bir sistemin içinde yer alan ve o sisteme “akıllılık” özelliğini veren elektronik donanım ve yazılımdan oluşan bütünü ifade etmektedir. Burada sözü edilen yazılımlar, bilgisayarımızdaki genel amaçlı yazılımlardan farklı olarak, kullanıcıyla direk değil dolaylı etkileşimde bulunan ve genellikle tek bir görevi yerine getiren yazılımlar.
Bugün ortalama bir aile otomobilinde 20-25 adet mikrodenetleyici kullanıldığı söyleniyor. Arabanıza girmeden önce uzaktan kumandayla kapıları açıyorsunuz, içeri girip kontağı çeviriyorsunuz. CD çalarınızdan bir parça seçiyorsunuz, emniyet kemerinizi takmadığınız takdirde bir uyarı sesiyle karşılaşıyorsunuz… Bütün bu sayılan adımların arka planında çalışan minik bilgisayarlar sözkonusu. Arabınızın güvenliğini sağlayan ve uzaktan kumandayla kontrol ettiğiniz alarmda, arabanızın ateşlemesini kontrol eden sistemde, cd çalarınızda ve aracınızdaki diğer sistemlerin merkezinde bir “mikroişlemci” görev yapmakta. Bu işlemciler de çoğu zaman birbirleriyle iletişim içindeler.
Bugün gömülü sistemler elektronik mühendisliğinin altında kendi başına bir dal haline gelmiştir. Dünyada birçok üniversitede yüksek lisans düzeyinde “gömülü sistemler mühendisliği” programları bulunmaktadır.
Teknolojinin bu en önemli alanlarından birisi olan “gömülü sistemler” benim de başlıca ilgi alanlarımdan birisini oluşturuyor. Burada bu konuda yazılarımı paylaşıyorum.
Gömülü sistemlerle ilgili olarak aşağıdaki yazılarımı da okuyabilirsiniz:
Gömülü Sistemler: Onlar Her yerde
Gömülü Yazılımlar Türkiye’yi kurtarır mı?
Gömülü Sistemlere Giriş için güzel bir oyuncak: Arduino
Merhaba ben C dili ile gömülü sistem programlama eğitime katılmak istiyorum ama makerhane nin sitesinde stokta yok diyor kontenjan doldu mu acaba bilgilendirirseniz sevinirim 🙂 iyi çalışmalar
Merhabalar Coşkun bey,
Ben Adlı Bilişim Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim.
Kendi çapımda arduino ile uğraşıyorum ama çok yeniyim daha. Projelerimizi oluyo bizim Gömülü sistemlerde adlı bilişim analizi ödevini gördüm merak ettiğim bir konu olduğu içinde direk seçtim. Bu konuda bana izleyebileceğim bir yol gösterebilir misiniz ?
güzel bir paylaşım olmuş. elinize sağlık